Kuchnia dziś i wczoraj
Autorem artykułu jest Li Li
Piękny dom to piękne pomieszczenia, które się w nim znajdują. W niektórych z tych pomieszczeń przebywamy częściej niż w pozostałych. Bez wątpienia należy do nich kuchnia. Jest ona bardzo ważna.
W kuchni przygotowujemy posiłki a także w kuchni najczęściej przebywamy. Jest tak za sprawą tego iż już od dawna było to miejsce gdzie gromadzili się wszyscy domownicy i wspólnie spożywali posiłek. Często było to spowodowane tym iż w domu nie było jadalni a kuchnia ją zastępowała. To właśnie tutaj przy stole odbywały się rozmowy rodzinne, gdzie każdy z domowników brał w nich udział. Było to często jedyne miejsce i okazja by spotkać się z całą rodziną. Stąd też kuchnia nabrała znaczenia niepowtarzanego. Niestety tradycja, która kiedyś była przestrzegana współcześnie przechodzi w zapomnienie. Dziś rzadko zdarza się by cała rodzina wspólnie jadła posiłek przy jednym stole. W dobie szalonego rozwoju zapominamy o czynnościach, rzeczach, czasem o osobach dla nas ważnych. Zapominamy też o tym że właśnie te czynności tak naprawdę scalają rodzinę i pomagają jej przetrwać w całości. Dlatego powinniśmy się na chwile zatrzymać i odpowiedzieć sobie na pytanie, co jest dla nas najważniejsze.
Zasadniczo w każdej kuchni znajduje się wiele sprzętów kuchennych pomocnych w przygotowaniu i spożywaniu posiłków. W kuchni tradycyjnej jest przede wszystkim kuchenka elektryczna czy gazowa, zastąpiona piecem kaflowym. Obecnie wiele osób nie wie lub nie pamięta czym był, jak wyglądał i do czego służył taki piec. Wykorzystywało się go do pieczenia, gotowania czy podgrzania posiłku. Było to nie lada zadanie. Bowiem przed wykonaniem tych czynności należało najpierw zapalić w piecu i pilnować by ogień nie zgasł. Drugim równie istotnym urządzeniem kuchennym jest lodówka, której rola jest również niezwykle istotna. Dzięki niej można przechowywać żywność – oczywiście nie zbyt długo - bez obawy ze się popsuje pod wpływem wysokiej temperatury. Dawniej rolę dzisiejszej lodówki pełniły beczki, do których wkładano żywność i zasalano co zapobiegało szybkiemu psuciu jedzenia. Z kolei produkty, które nie nadawały się do tego typu przechowania suszono, co także chroniło je przed szybkim zepsuciem. Obecnie w niezwykle łatwy sposób można przechowywać żywność, która na długo pozostanie świeża. W żadnym gospodarstwie domowym nie może zabraknąć ważnych i użytecznych przedmiotów takich jak garnki, patelnie, szkło, sztućce, formy do pieczenia czy ceramiki. Dziś niewyobrażalne jest funkcjonowanie bez tych akcesoriów. Dlatego przy zakupie zadbajmy o każdy szczegół , drobiazg by w kuchni panowała miła atmosfera, co z pewnością zapewni dobry wybór i wystrój jej wnętrza.
---Zobacz:
- system centralnego odkurzania
- restauracje Kraków
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz